Πόνος στους κροτάφους: Γιατί συμβαίνει και πως να τον αντιμετωπίσετε

Ο πόνος στους κροτάφους συχνά βιώνεται σαν ένα ανυπόφορο «σφυροκόπημα» στα πλαϊνά του κεφαλιού και μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε ηλικία. Τα αίτια του μπορεί να εντοπίζονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την ενοχλητική αίσθηση πίεσης στους κροτάφους ή μηνίγγια είναι οι εξής:

Κεφαλαλγία τάσεως ή ημικρανία

Πρόκειται για έναν πόνο ο οποίος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και επιδεινώνεται με την κίνηση. Συνήθως ο πόνος αυξάνεται προοδευτικά και κορυφώνεται μέσα σε μια ώρα από την έναρξή του. Πριν από μια τέτοιου είδους κρίση κεφαλαλγίας υπάρχουν διάφορα προειδοποιητικά σημάδια όπως η αύρα. Εάν πρόκειται για ημικρανία μπορεί να βοηθήσει το να ασκήσετε πίεση στους κροτάφους ενώ για την κεφαλαλγία τάσης μπορείτε να δοκιμάσετε το τοπικό μασάζ στο σημείο.

Πόνος που προέρχεται από τον αυχένα

Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος ο οποίος προέρχεται από τον αυχένα μπορεί να αντανακλάται στο κεφάλι και να γίνεται αισθητός πίσω από το μάτι ή δίπλα σε αυτό. Ο πόνος σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά έντονος και μοιάζει με αυτόν της ημικρανίας χωρίς όμως να προηγούνται προειδοποιητικά συμπτώματα. Ο πόνος του αυχένα είναι πιο έντονος το πρωί και μπορεί να επιδεινώνεται με την στάση του ύπνου.

Κροταφική Αρτηρίτιδα

Η κροταφική αρτηρία διαπερνά την πλαϊνή πλευρά του κεφαλιού και σε άτομα άνω των 50 ετών είναι αρκετά σύνηθες να εκδηλώνεται φλεγμονή και πόνος. Η πάθηση αυτή ονομάζεται κροταφική αρτηρίτιδα και τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα. Όταν εκδηλώνεται, οι κρόταφοι είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα και ο καρδιακός παλμός δεν είναι αισθητός στο σημείο όπως είθισται.

Ρήξη Καρωτίδας

Αυτή η περίπτωση θεωρείται σπάνια και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πτώση βλεφάρου, θολή όραση, αδυναμία και δυσκολία στην ομιλία. Ο πόνος της ρήξης της καρωτίδας είναι οξύς και αιφνίδιος.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα οξύ επεισόδιο πόνου στους κροτάφους το οποίο δεν υποχωρεί και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ακαμψία στον αυχένα, πυρετό, διπλωπία (διπλή όραση) ή απώλεια ισορροπίας θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Το Algine είναι ένα εξαιρετικά δραστικό αναλγητικό – αντιφλεγμονώδες με συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης, το οποίο εντοπίζει και καταπολεμά τον πόνο άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας ανακούφιση. Θυμηθείτε Algine και ξεχάστε τον πόνο!