Πόνος και πιασμένοι μύες μετά την άθληση; Τι να τρώμε για να ανακουφιστούμε!

Το ‘’πιάσιμο’’ μετά την άσκηση είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και παρουσιάζεται μετά από μακροχρόνια αποχή ή έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα ακόμα και από έμπειρους αθλητές. Παλαιότερα πιστεύαμε ότι οφείλεται στη συγκέντρωση γαλακτικού οξέως στους μύες. Αυτό είναι αληθές αλλά τώρα πια γνωρίζουμε ότι η δυσφορία ή ο πόνος (το πιάσιμο) μετά από την άσκηση είναι το αποτέλεσμα και μικροτραυματισμών των μυϊκών ινών.

Πώς θα καταφέρουμε να χαλαρώσουμε τους μύες μας, όμως;

Γυμναζόμαστε με πρόγραμμα

Ο περισσότερος κόσμος περιμένει να πονέσει τις πρώτες ημέρες και αν αυτό δεν συμβεί θεωρεί ότι δεν γυμνάστηκε αρκετά ή σωστά. Η σωστή άσκηση αρχίζει με ήπιους ρυθμούς και αυξάνεται προοδευτικά, τα αποτελέσματα της δε, φαίνονται έπειτα απο διάστημα μερικών εβδομάδων, ιδιαίτερα αν γυμναζόμαστε με βάρη. Αρχίστε να γυμνάζεστε αργά ώστε να μειώσετε αυτό το αίσθημα δυσφορίας στην συνέχεια.

 

Βελτιώνουμε τη δύναμη του κορμού μας

Πολλές φορές, οι πιασμένοι μύες σημαίνουν ότι ο κορμός μας δεν είναι αρκετά δυνατός. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να γυμναζόμαστε τακτικά, κάνοντας ασκήσεις όπως η σανίδα και οι κάμψεις, για να δυναμώσουμε τους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Ασκήσεις αντοχής

Ανά τακτά διαστήματα, ανεβάστε την ένταση στο πρόγραμμα γυμναστικής σας. Τρέξτε πιο γρήγορα, κάντε τις ασκήσεις με περισσότερη ένταση (με την βοήθεια του γυμναστή σας, πάντα) και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Οι ασκήσεις αντοχής βελτιώνουν την ευλυγισία μας, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Β. Ντακότα.

Κάνουμε διατάσεις

Για την αποφυγή τραυματισμών είναι απαραίτητη η αποκατάσταση μετά την άσκηση Ο ρόλος των μυϊκών διατάσεων είναι πολύ σημαντικός. Οι μυϊκές διατάσεις (stretching) μεταβάλλουν το μήκος του μυ με συμβάλλουν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποτελεσματική λειτουργία των κινητικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος. Οι ήπιες διατάσεις θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο.

 

 

Τρώμε σωστά

Μια σημαντική ανακάλυψη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Westminster δίνει κίνητρο σε όσους αποφεύγουν την άθληση λόγω της μυϊκής καταπόνησης να μπούν ξανά στο στίβο μάχης: τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση.

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να δράσουν ως φυσικά μυ χαλαρωτικά και προσφέρουν πολλά επιπλέον οφέλη στον οργανισμό μας. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες από αυτές:

Χαμομήλι

Το τσάι του χαμομηλιού χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια, και υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι απλά ένα γιατροσόφι. Το χαμομήλι προσφέρει ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς, σε μορφή εκχυλίσματος και όταν το πίνουμε σε τσάι, μπορεί να χαλαρώσει τους πιασμένους μυς.

Blueberries

Το μικρό, θαυματουργό μούρο που δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να αγαπάμε. Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε δυνατοί.

Πιπέρι καγιέν

Υπάρχει λόγος που σας λέμε τόσο συχνά να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά στο φαγητό σας και ειδικά κόκκινα πιπέρια όπως το καγιέν. Η καψαϊκίνη που περιέχει δρα ως φυσικό μυοχαλαρωτικό, και προτείνεται, μάλιστα, για ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Χαλαρώνουμε με ένα ντους ή μπάνιο

Μετά τις διατάσεις ένα δροσερό ντους συμβάλλει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που βοηθάει στην επαναφορά του αίματος από τα άκρα στη καρδιά. Μετά την άσκηση πολλοί αθλητές κάνουν χλιαρό ντους γιατί τους ανακουφίζει.

Θυμήσου Algine για την ανακούφιση της μυϊκής δυσκαμψίας & της καταπόνησης!

Πηγή: iatronet.gr

FaLang translation system by Faboba