Ανοιξιάτικη κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Είστε έτοιμοι για την άνοιξη; Αν ναι, απολαύστε την, αν όχι, δεν πειράζει καθόλου!

Πολλοί άνθρωποι την άνοιξη "απορρυθμίζονται", νιώθουν πιο κουρασμένοι, πιο απογοητευμένοι!

 

Η ανοιξιάτικη κατάθλιψη είναι μια περίοδος απογοήτευσης και χαμηλής διάθεσης που μπορεί να επηρεάσει ορισμένους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που είναι αλλεργικά και η αλλεργία τους εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη, τείνουν να εκδηλώνουν πιο συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αύξηση, επίσης, του φωτός και της θερμοκρασίας, μπορεί να επιβαρύνει τη διάθεση και τα αισθήματα έντασης και ανησυχίας. Γενικά, οι φυσικές μεταβολές, επηρεάζουν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την μελαγχολία. Η Άνοιξη, επίσης, συνδέεται με αλλαγές εσωτερικές και εξωτερικές. Οι αλλαγές μπορεί να προκαλούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας σε πολλούς ανθρώπους, όχι όμως σε όλους. Αρκετοί άνθρωποι φοβούνται και αγχώνονται με τις αλλαγές, καθώς αυτές απαιτούν ανακατατάξεις και επαναπροσδιορισμό των ζητημάτων της ζωής τους. Συνήθως, αυτό συμβαίνει στους ευαίσθητους και πιο επιρρεπείς συναισθηματικά ανθρώπους.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

 • Αυξημένη κόπωση και αδυναμία: Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απότομα κουρασμένοι και αδύναμοι, ακόμα και αν δεν έχουν κάνει κάποια δραστηριότητα που απαιτεί φυσική ενέργεια.

 • Άγχος και ερεθισμός: Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται εκνευρισμένοι και αγχωμένοι, χωρίς αιτία.

 • Επιθυμία για απομόνωση: Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ότι θέλουν να απομονωθούν από τον κόσμο και να μην έχουν κοινωνικές επαφές.

 • Μείωση της αυτοεκτίμησης: Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν ανασφάλεια και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 • Αλλαγές στον ύπνο: Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται δύσκολο να κοιμηθούν, να έχουν επιφανειακό ύπνο ή να ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα.

 • Επίσης, μπορεί αυτή η "εαρινή κόπωση-κατάθλιψη" να σχετίζεται με την εποχική συναισθηματική διαταραχή, η οποία, βέβαια, στο μεγαλύτερο ποσοστό, εμφανίζεται το φθινόπωρο, αλλά υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων που βιώνει αυτή την διαταραχή την άνοιξη.

 

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

 

 1. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι ντροπή να παραδεχτείτε ότι δυσκολεύεστε να νιώσετε καλά. Δικαιούστε και αυτήν την συνθήκη να τη βιώσετε. Δεν έχετε κάνει κάτι κακό για το οποίο χρειάζεται να νιώθετε ενοχή!

 2. Μιλήστε σε δικούς σας ανθρώπους για το πώς αισθάνεστε ή ακόμα καλύτερα σε κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας.

 3. Προσπαθήστε να εκτίθεστε στον ήλιο και γενικότερα στο φως της ημέρας τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.

 4. Βάλτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση που σας ευχαριστεί. Περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο, Pilates.

 5. Συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον Φαρμακοποιό σας για κάποιο ειδικό, φυτικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θα τονώσει τη διάθεσή σας.

 6. Πάρτε τον χρόνο σας σε όλα κι αν ακόμα ακούγεται πολυτέλεια ελέω των ημερών που ζούμε, να θυμάστε πως η ψυχική μας υγεία είναι ο,τι σημαντικότερο έχουμε!

 

Και μην ξεχνάτε ότι η αναγνώριση και η αποδοχή της θλίψης και της στεναχώριας που μπορεί να αισθάνεστε είναι το πρώτο βήμα. Δώστε χρόνο στις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα σας και όλα θα πάνε καλά!  

FaLang translation system by Faboba