Παραρρινοκολπίτιδα: Συμπτώματα & σωστή πρόληψη

Ορισμός: Η παραρρινοκολπίτιδα αναφέρεται σε φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων που εκδηλώνεται με μια ιογενή, βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη.

 Η παραρρινοκολπίτιδα μπορεί να είναι:

  • Οξεία-συμπτώματα που διαρκούν έως 4 εβδομάδες
  • Υποξεία-συμπτώματα που διαρκούν 4 έως 12 εβδομάδες
  • Χρόνια-συμπτώματα που διαρκούν 3 μήνες ή και περισσότερο

Συχνά, ξεκινάει με ένα κρυολόγημα, που προκαλείται από ιό, οδηγεί σε φλεγμονή στα τοιχώματα των ρινικών κοιλοτήτων και μερικές φορές οδηγεί σε βακτηριακή λοίμωξη.

Άλλη αιτία της παραρρινοκολπίτιδας είναι οι αλλεργίες.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος και πίεση στο μέτωπο, τα μάγουλα και την περιοχή γύρω απ' τα μάτια, ρινική απόφραξη και καταρροή, πόνος στα αφτιά και μειωμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

-Δυσκολία στην αναπνοή
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος
-Βήχας
-Πονόλαιμος
-Αύξηση των ρινικών εκκρίσεων

Η κλινική εξέταση είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία επίσης βοηθούν στον καθορισμό και την επέκταση της νόσου.

Η παραρρινοκολπίτιδα που προκαλείται από ιό συνήθως αυτοθεραπεύεται. Αλλά όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 10-14 ημέρες, συνήθως ο ένοχος είναι μια δευτεροπαθής ιογενής λοίμωξη.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μια παραρρινοκολπίτιδας είναι η αποφυγή ή η γρήγορη αντιμετώπιση της γρίπης και των κρυολογημάτων:

 Καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθούν το σώμα να αντισταθεί στις λοιμώξεις.
 Συχνό πλύσιμο χεριών.
 Αποφυγή του καπνού και των μολυσματικών παραγόντων.
 Πρόσληψη αποσυμφορητικών στη διάρκεια λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
 Αντιμετώπιση των αλλεργιών άμεσα και με τον κατάλληλο τρόπο.
 Χρήση υγραντήρων κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίοι προφυλάσσουν τους ανθρώπους από την εμφάνιση της παραρρινοκολπίτιδας.

Για την αντιμετώπιση και ανακούφιση του πόνου, θυμηθείτε Algine!