Ιγμορίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Είναι μια πολύ συνήθης ασθένεια, που επηρεάζει 16-20% των ενηλίκων και των παιδιών. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ιγμορίτιδα από ό,τι οι άνδρες.

Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή μη-μολυσματική. Ο τύπος και η σοβαρότητα της ασθένειας ορίζονται από το πόσο διαρκεί χρονικά η φλεγμονή.

Όταν το "κοινό" κρυολόγημα ή η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, τότε είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε ιγμορίτιδα.

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, η κεφαλαλγία δεν είναι τόσο έντονη, αλλά η απόφραξη της αναπνοής και η δυσάρεστη πυώδης έκκριση εξακολουθεί να υφίσταται και δεν είναι σπάνια η ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων, σαν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας παραμονής της φλεγμονής και του οιδήματος.

Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά αναπτύσσεται γρήγορα και διαρκεί 7 έως 10 ημέρες, αν και μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες. Η υποξεία ιγμορίτιδα μπορεί να διαρκέσει 4 έως 12 εβδομάδες. Η υποτροπιάζουσα οξεία ιγμορίτιδα ορίζεται ως τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια ετησίως χωρίς συνεχή συμπτώματα μεταξύ των επεισοδίων αυτών. Τέλος, η χρόνια ιγμορίτιδα περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Επιπλέον, η συνεχής κατάποση μολυσμένων εκκρίσεων από τα ιγμόρεια προς τους βρόγχους και τους πνεύμονες, είναι δυνατόν να επιδεινώσει υφιστάμενη χρόνια βρογχίτιδα η βρογχικό άσθμα.

Ποιοι προσβάλλονται συχνότερα από ιγμορίτιδα;

Ενώ στην πραγματικότητα οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ιγμορίτιδα υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων που είναι πιο ευάλωτα όπως π.χ:

• Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα
• Άτομα με ανατομικές ανωμαλίες που προκαλούν απόφραξη της μύτης π. χ σκολίωση ρινικού διαφράγματος, πολύποδες κ.α
• Άτομα που εκτίθενται συχνά σε λοιμώξεις όπως δάσκαλοι, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
• Καπνιστές

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφιστείτε;

1. Πίνετε άφθονα υγρά.
2. Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
3. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό.
4. Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
5. Η χρήση των διαφόρων αποσυμφορητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή κυρίως από άτομα που πάσχουν από υπέρταση, αρρυθμίες, γλαύκωμα.
6. Χρησιμοποιήστε παρακεταμόλη για άμεση ανακούφιση της έντονης κεφαλαλγίας.

Σε κάθε περίπτωση όταν ο πονοκέφαλος και το μπούκωμα επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον θεράποντα ιατρό σας για την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Πηγές άρθρου: iatronet.gr & everydayhealth.com