Ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα: Τρόποι να τις ξεχωρίζουμε!

Τόσο η ρινίτιδα, όσο και η ιγμορίτιδα έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά τα συμπτώματα που εμφανίζονται, ωστόσο πρόκειται για δύο ρινικές παθήσεις που διαφέρουν.

Τι είναι η ρινίτιδα

Η ρινίτιδα είναι φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, η οποία προκαλείται από αλλεργίες ή άλλους παράγοντες.

Τύποι ρινίτιδας

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται συχνά από τη γύρη των φυτών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις το φθινόπωρο.

Τα συνήθη συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:

• Φτέρνισμα
• Ρινική συμφόρηση - ρινική απόφραξη
• Ρινική καταρροή
• Φαγούρα στη μύτη, τον ουρανίσκο, το λαιμό, τα μάτια και τα αυτιά

Χρόνια αλλεργική ρινίτιδα

Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, εμφανίζει συμπτώματα όλο τον χρόνο. Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται είναι διάφορα αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη και το τρίχωμα των κατοικίδιων.

Μη αλλεργική ρινίτιδα

Η μη αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται συνήθως με καθαρή ρινική καταρροή και ρινική απόφραξη, ενώ δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας αλλεργίας. Κάποιες αιτίες μπορεί να είναι οι έντονες οσμές, το φως, το ψύχος.
Τα συμπτώματα της μη αλλεργικής ρινίτιδας μοιάζουν με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως είναι το φτάρνισμα, το συνάχι, η ρινική συμφόρηση, η βλέννα στον λαιμό. Ωστόσο, σχεδόν ποτέ δεν εκδηλώνονται οφθαλμικά συμπτώματα. Μάλιστα, παρατηρούνται είτε ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, είτε και συνεχόμενα και να διαρκούν για ώρες ή μέρες.

Τι είναι η ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι μία φλεγμονή που εμφανίζεται στα ιγμόρεια, στους παραρρίνιους κόλπους που βρίσκονται γύρω από τη μύτη, ταλαιπωρώντας τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες.
Η ιγμορίτιδα εμφανίζεται όταν τα ιγμόρεια που συνδέονται εσωτερικά με τη μύτη, μπλοκάρουν διαταράσσοντας έτσι τον αερισμό και την παροχέτευση του ιγμορείου.

Η ιγμορίτιδα προκαλείται από:

• Ένα κοινό κρυολογήμα
• Αλλεργική ρινίτιδα στη μύτη
• Κατάδυση σε μολυσμένα ύδατα ή κολύμβηση σε μολυσμένες πισίνες
• Κατάδυση σε μεγάλο βάθος χωρίς απόφραξη της ρινός
• Προδιαθεσικούς παράγοντες όπως σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, διόγκωση της μέσης ρινικής κόγχης, πολύποδες ρινός, κάπνισμα
Συνεπώς, η ρινίτιδα αποτελεί μία από τις αιτίες εμφάνισης της ιγμορίτιδας.