Όταν η κούραση δεν υποχωρεί με τίποτα. Δείτε τι μπορεί να ευθύνεται.

Η επίμονη κούραση είναι μια από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και στη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων.

Όσοι βιώνουν έντονη κόπωση συχνά παραπονιούνται για ένα ή περισσότερα από τα εξής:


• Αδυναμία να σηκωθούν από το κρεβάτι παρόλο που έχει προηγηθεί ένας ικανοποιητικός ύπνος.
• Δεν επέρχεται ικανοποιητική ξεκούραση στις διακοπές.
• Εύκολη κόπωση με το παραμικρό.
• Δυσκολία συγκέντρωσης.
• Υπνηλία

Ο ορισμός της κόπωσης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο και αυτό μπορεί να κάνει την περιγραφή των συμπτωμάτων κάπως ασαφή. Ανάλογα με τη διάρκεια της η κόπωση διακρίνεται σε:

Οξεία: Διάρκεια μικρότερη από 1 μήνα και μπορεί να συνδέεται με διάφορα παθολογικά αίτια.
Υποξεία: Διάρκεια από 1 – 6 μήνες.
Χρόνια: Διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών

Η επίμονη κόπωση μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά ή ψυχολογικά αίτια. Συγκεκριμένα τα νοσήματα του αναπνευστικού όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η υπνική άπνοια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ενδοκρινολογικές διαταραχές ή οι αιματολογικές διαταραχές όπως η αναιμία μπορεί να ευθύνονται για την συσσώρευση κούρασης.


Επιπροσθέτως η κόπωση μπορεί να είναι απόρροια ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
Τέλος η τοξικότητα ορισμένων φαρμάκων όπως τα οπιοειδή , τα αντικαταθλιπτικά τα μυοχαλαρωτικά και οι β-αναστολείς καθώς και η χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη κ.α. μπορεί να ευθύνονται για την έντονη κούραση.

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί μια διαταραχή με άγνωστη αιτία, με συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια και ενδείξεις νευρολογικών προβλημάτων. Κύριο χαρακτηριστικό της αποτελεί η υπερβολική και χρόνια κούραση η οποία δεν μπορεί να αποδοθεί σε παθολογικό εύρημα. Το αίσθημα της κόπωση δεν υποχωρεί και δεν βελτιώνεται με τον ύπνο, αντιθέτως επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου διαταράσσοντάς σημαντικά την ζωή των πασχόντων.

Συμπτώματα και Αντιμετώπιση


Μεταξύ άλλων το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνει έντονη δυσφορία μετά από δραστηριότητα, ατονία , εξάντληση, διαταραχές ύπνου, κεφαλαλγία, μυαλγία, αρθραλγία, πόνους στους λεμφαδένες που δεν συνοδεύεται από διόγκωση μεταξύ άλλων. Επίσης αίσθημα γενικής κακουχίας, αδυναμία συγκέντρωσης και δυσάρεστες σκέψεις.
Επίσης μπορεί να εμφανίζεται αυξημένη ανάγκη για καφέ ή αναψυκτικά τύπου κόλα, ανάγκη για αλμυρά ή γλυκά σνακ καθώς και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.
Στις περιπτώσεις που η χρόνια κόπωση δεν εντοπίζεται σε παθολογικά αίτια, δηλαδή είναι «ιδιοπαθής» η θεραπεία συνίσταται στα εξής:
• Εμπειρική αντικαταθλιπτική αγωγή σε όσους παρουσιάζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.
• Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

• Εργασιοθεραπεία.

• Αλλαγή στον τρόπο διατροφής (η αποτελεσματικότητα δεν είναι αποδεδειγμένη).

Το Liovital AD είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε καταστάσεις κόπωσης και μειωμένης ψυχικής απόδοσης καθώς ο συνδυασμός του από βιταμίνες Α,Β1, D, E, ψευδάργυρο, γύρη, μουρουνέλαιο και άλλα πολύτιμα συστατικά έχει ισχυρή τονωτική δράση και χαρίζει σωματική και πνευματική ευεξία.