Ζώντας με την ημικρανία! Τι έδειξαν οι έρευνες;
There is no translation available.

Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και συχνά επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής τους, ενώ σπανιότερα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους γενικότερα.

Η συνηθισμένη μορφή ημικρανίας εκδηλώνεται με ισχυρό πονοκέφαλο, συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού. Χωρίς θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως λίγα εικοσιτετράωρα, συνοδεύεται μάλιστα συχνά από ναυτία και εμετούς. Ο πόνος γίνεται αισθητός σαν να χτυπά μαζί με το σφυγμό μέσα στο κεφάλι. Το φως, οι ήχοι και οι μυρωδιές γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά και ο πάσχων δεν μπορεί να συνεχίσει τις κανονικές του δραστηριότητες. Μπορεί να συνυπάρχουν ίλιγγος, μυϊκοί πόνοι, μειωμένη πνευματική απόδοση, αλλαγή διάθεσης, υπνηλία, διάρροια, πολυουρία, παροδικά πρηξίματα, υπερβολική ευαισθησία του δέρματος στο άγγιγμα, χλόμιασμα ή ξάναμμα.

Πολλοί από όσους έχουν την τύχη να μην τις βιώνουν πιστεύουν πως είναι πονοκέφαλοι που απλά διαρκούν περισσότερο. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι.

Πάνω από 2.100 ασθενείς που συμμετείχαν στη μεγάλης κλίμακας διαδικτυακή έρευνα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος και διακεκριμένων νευρολόγων, δίνουν με τις απαντήσεις τους μια «ακτινογραφία» της πάθησης.

Η έρευνα διενεργήθηκε με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν συνολικά 2.105 πολίτες, από διάφορες περιοχές της χώρας (34,34% κάτοικοι Αττικής - 22,61% Κεντρικής Μακεδονίας). Η πλειοψηφία ανήκει στις ηλικιακές κατηγορίες 45-59 (42,23%) και 35 - 44 (38,76%). Το 92% του συνόλου είναι γυναίκες.

Δύο στους τρεις δηλώνουν πως χάνουν μέρος της ζωής τους πονώντας. Ένας στους τρεις δεν πηγαίνει στην εργασία του ορισμένες μέρες κάθε μήνα λόγω των κρίσεων και πολλοί περισσότεροι, που δεν μπορούν να απουσιάσουν, έχουν μειωμένη απόδοση σ΄ αυτήν.

Επτά στους δέκα (70,84%) δήλωσαν πως υποφέρουν από ημικρανία για περισσότερα από 10 χρόνια. Το 15,04% αντιμετωπίζει προβλήματα επί 6 ως 10 χρόνια και το 12.87% από 1 ως 5 χρόνια. Το 13.66% εμφάνισε τις πρώτες κρίσεις ημικρανίας μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Πάνω από ένας στους τρεις (35,19%) δήλωσε ότι χάνει 1 ως 2 μέρες κάθε μήνα από τη δουλειά του εξαιτίας της ημικρανίας. Το 9,91% ότι χάνει 3 - 5 μέρες, το 5,98% πάνω από 5 μέρες και το 48,92% καμία.

Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν από μια λίστα λέξεων το πώς αισθάνονται για τη ζωή τους με την ημικρανία, κυριάρχησαν κατά σειρά επιλογής αι απαντήσεις: αγχωμένος/η, αβοήθητος/η, απογοητευμένος/η, θλιμμένος/η, φοβισμένος/η, οργισμένος/η, απαισιόδοξος/η, μόνος/η, απομονωμένος/η και μόλις με 5,52% αποφασισμένος/η.

Οι περισσότεροι από όσους δήλωσαν πως η πανδημία είχε αρνητική επίδραση στην ημικρανία, το απέδωσαν στην ανησυχία και στο άγχος για την γενικότερη κατάσταση στη χώρα και στον πλανήτη ή στην ανησυχία τους για την υγεία των ίδιων και των συγγενών τους λόγω της πανδημίας. Άλλοι ανέφεραν ως αιτία τις πολλές ώρες χαλάρωσης στο σπίτι ή στο στρες από την παύση της εργασίας και στην ανησυχία για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Ως εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας ή ανακούφισης από τα συμπτώματα μιας κρίσης, η συντριπτική πλειονότητα (81,64%) προτιμά να απομονωθεί σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο και να κοιμηθεί. Το 38,19% επιθυμεί να του γίνει μασάζ και το 37,42% τοποθετεί κρύα ή ζεστά επιθέματα.

Η ημικρανία διαγιγνώσκεται με βάση το ιστορικό των πονοκεφάλων του ατόμου (συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας εμφάνισης και αν ο πόνος είναι μέτριος έως σοβαρός, παλλόμενος και μόνο από τη μία πλευρά του κεφαλιού), το αν έχουν παρατηρηθεί παράγοντες πρόκλησης και το αν έχουν υπάρχουν άλλα σωματικά συμπτώματα.

Είναι συχνά χρήσιμο για το άτομο να κρατά ημερολόγιο καταγραφής πονοκεφάλων, ώστε να βοηθήσει τον γιατρό στην ορθή διάγνωση.

Προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως τακτικά γεύματα και επαρκής ύπνος, μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή παραγόντων πρόκλησης και στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών.Μπορεί να ληφθεί αγωγή κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, με στόχο τη μείωση της έντασής της (οξεία θεραπεία), αλλά και σε διαρκή βάση με στόχο την αποτροπή μελλοντικού επεισοδίου (προληπτική θεραπεία).

Ωστόσο, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που διήρκεσε 30 χρόνια σε άτομα που έπασχαν από ημικρανία, μόνο το 40% των ερωτηθέντων συμβουλεύτηκε γιατρό και μόνο το 60% περίπου έκανε χρήση αγωγής οποιουδήποτε είδους.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι αυτοί ή οι αγαπημένοι τους εμφανίζουν συμπτώματα ημικρανίας πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους

Η καλή διαχείριση της ημικρανίας είναι σημαντική γιατί η υπερβολική χρήση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νέο πονοκέφαλο ή και να επιδεινώσει έναν υπάρχοντα, κατάσταση που ονομάζεται «κεφαλαλγία από υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Πηγή στοιχείων έρευνας: www.iatronet.gr