Μασταλγία: Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται  φυσιολογική και πότε εμπνέει ανησυχία.
There is no translation available.

Η μασταλγία ή μαστοδυνία είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται σε ποσοστό 70% των γυναικών που βρίσκονται σε παραγωγική φάση. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο έντονος πόνος ο οποίος μπορεί να είναι διάχυτος σε όλο τον μαστό ή εστιασμένος σε μια περιοχή.

 

Συχνότερα εντοπίζεται στο άνω έξω τμήμα του μαστού όμως μπορεί να πονάει και οποιοδήποτε άλλο σημείο ή ακόμα και ο ένας μαστός περισσότερο από τον άλλο. Αν ο πόνος είναι εστιασμένος σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή χωρίς ανάλογο ιστορικό τότε είναι πιθανό να υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί από μαστολόγο.

Η μασταλγία διακρίνεται στα παρακάτω είδη:

  • Κυκλική μασταλγία
  • Μη Κυκλική μασταλγία

Κυκλική Μασταλγία

Παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου και αφορά τον ένα ή και του δύο μαστούς ταυτόχρονα. Κύρια αιτία είναι η αύξηση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών και προκαλεί οίδημα, κατακράτηση υγρών. Αίσθηση καύσου στο άγγιγμα και μέτριο έως ισχυρό πόνο. Η συνηθέστερη περιοχή εκδήλωσης είναι το άνω έξω τεταρτημόριο του μαστού. Γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αγωγή αντισυλληπτικών, αντικαταθλιπτικών ή φυτικών συμπληρωμάτων διατροφής βιώνουν εντονότερο πόνο.

Μη Κυκλική Μασταλγία

Η μη κυκλική μασταλγία εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 40 ετών και εντοπίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του μαστού με πιθανές προεκτάσεις στη μασχάλη ή στα πλευρά. Μπορεί να ευθύνεται ένας μη άνετος στηθόδεσμος ή μυϊκές και νευρικές παθήσεις, ενώ ενδέχεται να ενοχοποιούνται και ορισμένες καλοήθεις παθήσεις του μαστού όπως ινοαδενώματα, μαστίτιδα ή ινοκυστική νόσος.

Η αντιμετώπιση συνίσταται κυρίως στην ξεκούραση και την αποφυγή των έντονων κινήσεων ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει φαρμακευτικά σκευάσματα όπως τα αντιφλεγμονώδη.

Ο τακτικός έλεγχος των μαστών είναι απαραίτητος για κάθε γυναίκα ώστε να ανευρεθεί η αιτία του πόνου. Όταν υπάρχει μασταλγία ο έλεγχος κρίνεται απαραίτητος κάθε 6 μήνες με κλινική εξέταση. Η ασθενής θα πρέπει να εντάξει στη ρουτίνα της την αυτοεξέταση και να ενημερώνει τον γιατρό της. Φυσικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο καταλληλότερος τρόπος να διαγνωσθούν τα αίτια της μασταλγίας είναι ο συνδυασμός υπερηχογραφήματος και μαστογραφίας.

Θεραπευτική προσέγγιση

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων μασταλγίας αντιμετωπίζεται με ψυχολογική υποστήριξη και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Επίσης χορηγούνται αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συνυπάρχει ινοκυστική μαστοπάθεια, ενώ συνιστάται και διακοπή του καπνίσματος για τη μείωση του πόνου. Όταν πρόκειται για ορμονικά αίτια μπορεί να χορηγηθούν και φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη, η νταναζόλη κ.α.

Ακόμα οι βιταμίνες Ε και Β1 καθώς και τα διουρητικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου

Το Algine είναι ένα αναλγητικό-αντιφλεγμονώδες με βάση την παρακεταμόλη το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από την μασταλγία. Δρα γρήγορα, εντοπίζοντας και καταπολεμώντας τον πόνο