Η καχεξία σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο.
There is no translation available.

Ο όρος καρκινική καχεξία χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνδρομο το οποίο συναντάται πολύ συχνά στους ογκολογικούς ασθενείς και έχει ως κύρια γνωρίσματα την ανορεξία, τον πρόωρο κορεσμό, την απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας καθώς επίσης και την εμφάνιση αναιμίας και οιδημάτων. Χαρακτηρίζεται από αρνητικό πρωτεϊνικό και ενεργειακό ισοζύγιο, καταστάσεις οι οποίες οφείλονται σε χαμηλή πρόσληψη ενέργειας και διαταραχής του μεταβολισμού.

Αιτίες

Η χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη οφείλεται κυρίως στη μείωση της λήψης τροφής και στη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ακόμα κάποια συμπτώματα της χημειοθεραπείας ή των χειρουργικών επεμβάσεων οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής. Τέτοια συμπτώματα είναι η ανορεξία, ο πόνος και η ενόχληση κατά τη μάσηση, η δυσκολία κατάποσης οι ναυτίες και άλλα. Επίσης ο ίδιος ο όγκος μπορεί να ευθύνεται για τη μείωση της πρόσληψης τροφής αφού μπορεί να προκαλεί απόφραξη της γαστρεντερικής οδού. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως ακόμα και ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη που συχνά ακολουθεί την ανακοίνωση μιας διάγνωσης μπορεί να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσληψη τροφής.

Επιπλοκές της καχεξίας

Σε έναν ασθενή με καρκίνο αυξάνεται σημαντικά η χρησιμοποίηση των πρωτεϊνών του σώματος, είτε αυτές προέρχονται από το μυϊκό ιστό, είτε από την κυκλοφορία προκειμένου να παραχθούν οι πρωτεΐνες οξείας φάσης. Αυτό οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας και της πρωτεΐνης του οργανισμού προκαλώντας χαμηλή απόκριση στο νόσημα και στην ακολουθούμενη θεραπεία. Ο διαταραγμένος μεταβολισμός των πρωτεϊνών αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών και την τοξικότητα της χημειοθεραπείας ενώ κάνει τον ασθενή επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της καρκινικής καχεξίας απαιτεί την συνεργασία πολλών ειδικοτήτων όπως των ογκολόγων, των διατροφολόγων, των φυσιοθεραπευτών ακόμα και των ψυχολόγων οι οποίοι θα συμβάλουν στη διαχείριση της πάθησης.

Περίπου το 25% με 75% των ασθενών με καρκίνο δεν τρέφονται επαρκώς με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υποθρεψία, καχεξία και σαρκοπενία, καταστάσεις οι οποίες εξαντλούν τα αποθέματα του οργανισμού. Στόχος της διατροφής είναι η εξατομικευμένη διαχείριση των παρενεργειών, βάσει της κλινικής εικόνας και των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς. Η διατροφική θεραπεία επιδιώκει την ενίσχυση της άμυνας του σώματος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία.

Συμπέρασμα

Η καρκινική καχεξία αποτελεί ένα σύνηθες εύρημα σε ασθενείς με καρκίνο και επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία και τις επιπλοκές της νόσου. Ο συνδυασμός μειωμένης πρόσληψης και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών με το διαταραγμένο μεταβολισμό, είναι οι αιτίες που οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας. Η εξατομικευμένη προσέγγιση από ένα φάσμα ειδικοτήτων με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να αμβλύνει το πρόβλημα για ένα μέρος των ασθενών.

Το συμπλήρωμα διατροφής Liovital AD μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ασθενείς οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της καχεξίας, καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη και ταυτόχρονα ανοίγει την όρεξη. Η αποτελεσματικότητα του οφείλεται στη συνέργεια πολύτιμων φυσικών υπερτροφών όπως το μουρουνέλαιο, ο βασιλικός πολτός, η γύρη και η γλυκίνη σε συνδυασμό με βιταμίνες A, B1, D, E και ψευδάργυρο.