Σύνδρομο Ινομυαλγίας: Όταν ο πόνος διαχέεται σε όλο το σώμα.
There is no translation available.

Η ινομυαλγία είναι ένα μυοσκελετικό σύνδρομο πόνου που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο σε όλο το σώμα με ιδιαίτερη εκδήλωση σε 18 συγκεκριμένα σημεία, γνωστά και ως σημεία ευαισθησίας (tender points).


Πρόκειται για σημεία κατανεμημένα στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του σώματος όπως ο αυχένας, ο τραπεζοειδής υπερακάνθιος-θωρακικός και μέσος γλουτιαίος μυς, οι αρθρώσεις του γονάτου και του αγκώνα και ο οσφύς.

Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται ως μια εξωαρθρική - ρευματική νόσος με τον πόνο να παρουσιάζει επιδείνωση σε περιόδους έντονου στρες.

Δεν θεωρείται μεμονωμένη νόσος, αλλά σύνδρομο κεντρικής ευαισθητοποίησης, καθώς συνδυάζεται με μία σειρά από άλλες δυσλειτουργίες του νευροενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος όπως η χρόνια κόπωση, οι γνωσιακές διαταραχές, οι διαταραχές ύπνου, η κεφαλαλγία, η κατάθλιψη, και οι ψυχολογικές διαταραχές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• γενικευμένο πόνο
• πρωινή δυσκαμψία
• ατονία
• «τσιμπήματα», μουδιάσματα
• κράμπες
• μείωση εύρους κινήσεων
• ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή διαξιφιστικός, καθημερινός ή περιοδικός

Η ινομυαλγία ενδέχεται να συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις όπως ευερέθιστο έντερο, διαταραχές ούρησης, κυστίτιδα, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.

ΑΙΤΙΑ

Η ινομυαλγία είναι ένα αγνώστου αιτιολογία σύνδρομο για το οποίο ενοχοποιούνται γενετικοί προδιαθεσικοι παράγοντες καθώς επίσης και ψυχολογικοί με κύριο το μετά-τραυματικό στρες. Παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες και σχετίζεται με δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής δηλαδή να αποτελεί συνεπακόλουθο μιας προ υπάρχουσας κατάστασης όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή κάποια άλλη φλεγμονώδης ή ενδοκρινής νόσος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για τη διάγνωση λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό μυοσκελετικού πόνου με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών αφού έχουν αποκλειστεί άλλες υποκείμενες παθολογικές αιτίες. Η ύπαρξη τουλάχιστον 11 από τα 18 σημεία ευαισθησίας θέτει τη βάση για τη διάγνωση, αλλά δεν αποτελεί αναγκαίο κριτήριο. Οι εργαστηριακές εξετάσεις διενεργούνται για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών αιτών μυοσκελετικού πόνου. Πιο συγκεκριμένα αξιολογείται ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών, ενώ πραγματοποιείται ρευματολογικός έλεγχος (ρευματοειδής παράγοντας, αντιπυρηνικά αντισώματα), και έλεγχος των θυρεοειδικών ορμονών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αναλγητικά – αντιφλεγμονώδη με βάση την παρακεταμόλη ενδείκνυται για την καταπράυνση του πόνου καθώς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όπως και ήπια οπιοειδή (τραμαδόλη, οξυκωδόνη, ταπεταντόλη), αντικαταθλιπτικά (τρικυκλικά, αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης/ σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης) και αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη, γκαμπαπεντίνη).

Συνδυαστικά μπορούν να εφαρμοστούν συνεδρίες με trigger points τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως μπορεί να ενδείκνυνται και η ήπια αεροβική άσκηση, ο βελονισμός, και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Το Algine είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αναλγητικό-αντιφλεγωνώδες, με συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης το οποίο δρα γρήγορα, ανακουφίζοντας από τον πόνο.