Μυαλγία και πόνος στη μέση: Αν και λιγότερο κοινά, μπορεί να είναι συμπτώματα COVID-19. Δείτε γιατί.
There is no translation available.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, ενώ η μακρά και διαρκώς αυξανόμενη λίστα των συμπτωμάτων της ασθένειας εξακολουθεί να απειλεί την υγεία και την ευεξία πολλών ανθρώπων. Αν και τα περισσότερα συμπτώματα του θανατηφόρου ιού είναι ήδη γνωστά, μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι ο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το μυοσκελετικό σύστημα προκαλώντας πολύ έντονους πόνους. Κατά συνέπεια ο μυϊκός πόνος ή μυαλγία αναγνωρίζεται ως ένα πιθανό σύμπτωμα COVID-19.

 

Σχετίζονται οι μυοσκελετικοί πόνοι με τον COVID-19;


H μυαλγία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο πάσχων νιώθει πόνο στους συνδέσμους, στους τένοντες και τα περιτόνια δηλαδή τον μαλακό ιστό ο οποίος συνδέει τους μύες, τα οστά και τα όργανα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην Κίνα, βρέθηκε ότι το 14.8% εξ αυτών ανέφεραν μυαλγία και πόνο στις αρθρώσεις. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερος, ο μυϊκός πόνος βρέθηκε να είναι πιο πιθανό σύμπτωμα COVID-19 από τον ερεθισμένο λαιμό, τον πονοκέφαλο και τα ρίγη.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας η μυαλγία αναγνωρίστηκε ως πιθανό σύμπτωμα σε ασθενείς με ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη και ο COVID-19.
Επιπρόσθετα στην ίδια μελέτη προέκυψε ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να είναι ένδειξη πνευμονίας.

Πως ευθύνεται ο ιός για τον πόνο;

Ο μυϊκός πόνος από τη λοίμωξη με κορωνοϊό εξηγείται από το γεγονός ότι ο ιός προσβάλει το κύτταρο διεισδύοντας στην πρωτεΐνη ACE2. Η εξάπλωση γίνεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του αγγειακού ενδοθηλίου και προκαλεί μόλυνση σε όλους τους ιστούς που περιέχουν την ACE2 συμπεριλαμβανομένων και των μυϊκών. Επομένως το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τα πρώτα σημεία που μπορούν να προσβληθούν.
O μυϊκός πόνος που σχετίζεται με τον COVID-19 δεν θα πρέπει να συγχέεται με άλλους πόνους του μυών όπως για παράδειγμα, ο πόνος μετά από γυμναστική. Ο τελευταίος εντοπίζεται τοπικά στην τραυματισμένη μυϊκή ομάδα εν αντιθέσει με τον πόνο που οφείλεται στον COVID-19 ο οποίος είναι αισθητός σε όλο το σώμα.
Ένα αναλγητικό με συνδυασμό παρακεταμόλης και καφεΐνης, όπως το Algine, συμβάλει σημαντικά στη άμεση ανακούφιση του πόνου από μυαλγίες, κεφαλαλγίες και πόνους των αρθρώσεων.