Ορμονικός πονοκέφαλος: Όταν ευθύνονται οι ορμόνες!
There is no translation available.

Οι γυναίκες έχουν έναν παραπάνω λόγο να έχουν πονοκέφαλο. Και αυτός είναι οι ορμόνες! Ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ζωής της, επιδρά άμεσα στην συχνότητα και στην ένταση των πονοκεφάλων που βιώνει!

 

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι γυναικείες ορμόνες, καθώς και ο αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τους ορμονικούς πονοκεφάλους. Η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση σχετίζονται με μεταβολές στην συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων που αυτή βιώνει.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο αίμα, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση των πονοκεφάλων. Οι ορμόνες αυτές έχουν βασικό ρόλο τόσο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, όσο και στην εγκυμοσύνη.
Με την έναρξη του έμμηνου κύκλου, στην εφηβική ακόμη ηλικία των κοριτσιών, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους και οι πονοκέφαλοι. Άλλες συχνές αιτίες πονοκεφάλων μπορεί να είναι και οι ορμονικές θεραπείες.

Με ποιο τρόπο επηρεάζουν οι γυναικείες ορμόνες την έναρξη πονοκεφάλων;

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να ευθύνονται για την έναρξη πονοκεφάλων, εξαιτίας της επιρροής που έχουν σε χημικές ουσίες του εγκεφάλου, οι οποίες με την σειρά τους δημιουργούν πονοκεφάλους. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των οιστρογόνων, τόσο πιο πιθανό είναι να βελτιώνονται οι πονοκέφαλοι, ενώ αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι, τόσο πιο πιθανό είναι αυτοί να επιδεινώνονται.

Με ποιο τρόπο διαφέρει ο ορμονικός πονοκέφαλος από την ημικρανία;

Τα συμπτώματα ενός ορμονικού πονοκεφάλου μοιάζουν με αυτά της ημικρανίας. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του ορμονικού πονοκεφάλου, ο πόνος είναι ρυθμικός και εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στη μια πλευρά της κεφαλής. Δύο παράγοντες που μπορούν να τον επιδεινώσουν είναι το έντονο φως και ο θόρυβος. Ο ορμονικός πονοκέφαλος μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από ναυτία και εμετούς.
Ορμονικοί πονοκέφαλοι εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, τόσο κατά την έμμηνο ρύση (περίοδο), όσο και κατά την εγκυμοσύνη, την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, καθώς και κατά τις περιόδους ορμονικών θεραπειών.
Η κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ο οργανισμός της αντιδρά διαφορετικά ως προς την ευαισθησία της στις ορμονικές μεταβολές.
Το Algine, ως ένα ήπιο αναλγητικό με παρακεταμόλη και καφεΐνη, δρα άμεσα και αποτελεσματικά ανακουφίζοντας από τους πονοκεφάλους!
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία μια γυναίκα πιστεύει ότι υποφέρει από ορμονικούς πονοκεφάλους, καλό να συμβουλεύεται τον γιατρό της προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή τους.