Πονοκέφαλος και στρες: Όταν το άγχος σου... προκαλεί πονοκέφαλο!
There is no translation available.

Το στρες είναι πλέον γνωστό ότι ευθύνεται για μία σειρά από προβλήματα υγείας. Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία τάσης είναι ένα από αυτά, δυσκολεύοντας έτσι την καθημερινότητα σε σημαντικό βαθμό!

 

Ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία τάσης οφείλει την εμφάνισή του σε μία σειρά από αιτίες... βγαλμένες από την καθημερινότητα! Συχνά τέτοιες είναι η πολύωρη έκθεση στον υπολογιστή, η κακή στάση σώματος, η ανεπάρκεια υγρών και η αφυδάτωση, η έλλειψη άσκησης και άλλες, όπως το άγχος.

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, υπάρχει αυξημένη ένταση και σφίξιμο στους μύες στο επάνω μέρος της πλάτης, στον αυχένα και στο κεφάλι.

Το χρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να αποτελέσει σοβαρή αιτία για περαιτέρω επιδείνωση αυτής της έντασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, δυσκαμψία στους ώμους, πόνο στον αυχένα, ακόμα και ημικρανίες. Το γεγονός αυτό μπορεί έτσι να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση από το άτομο που υποφέρει.

Επιπλέον, κατά τις στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτές είναι υπεύθυνες για διάφορες αγγειακές αλλαγές οι οποίες οδηγούν σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Οι γυναίκες λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, έχουν περισσότερο στρες, γεγονός που φαίνεται να τους προκαλεί και περισσότερους πονοκεφάλους τάσης.

Ευθύνεται το στρες και για την ημικρανία;

Για την ημικρανία δεν θεωρείται πως είναι υπεύθυνος ο παράγοντας του στρες. Ωστόσο, μπορεί να καταστήσει ένα άτομο ακόμη πιο ευαίσθητο σε κρίσεις ημικρανίας. Έτσι, το άγχος μπορεί να αυξήσει την συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, παρόλο που δεν είναι η άμεση αιτία.

Η ημικρανία ουσιαστικά είναι μια εξουθενωτική πάθηση με παράγοντες που ποικίλλουν, και το στρες δεν μπορεί με σιγουριά να θεωρηθεί ως μεμονωμένη αιτία.

Οπότε τι μπορείς να κάνεις για να υποφέρεις λιγότερο;

Εφόσον διαπιστώσεις ότι το άγχος μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία σου, μπορείς να αναζητήσεις τρόπους να το διαχειρίζεσαι, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερη και στοχευμένη ανακούφιση. Στην περίπτωση μάλιστα που υποφέρεις συχνά από κεφαλαλγίες τάσης, ενώ παράλληλα σε βασανίζει και το άγχος, έχεις κάθε λόγο να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση αποτελεσματικά.