Μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά. Μήπως φταίει η ημικρανία σου;
There is no translation available.

Είσαι στη δουλειά και προσπαθώντας να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου, εμφανίζεται μια ενοχλητική ημικρανία. Κι όμως αυτό μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητά σου!

 

Δεδομένου ότι περίπου δύο από τις τρεις ημικρανίες συμβαίνουν συχνότερα μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα, τελικά αυτές φαίνεται να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την χαμένη παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας.


Η πλειονότητα των ασθενών με ημικρανία έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζει σοβαρή αναπηρία, η οποία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή εργασία και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, πάνω από το 50% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανία χάνει τουλάχιστον μία ημέρα το μήνα από την εργασία του.

Οι ημικρανίες είναι συχνές έντονες κεφαλαλγίες που μπορούν να διαρκέσουν για ώρες και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Οι εργαζόμενοι που πάσχουν από ημικρανίες και άλλους χρόνιους σοβαρούς πονοκεφάλους τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερη απόδοση εργασίας και μπορεί να απουσιάζουν συχνότερα από την εργασία τους σε σχέση με άλλους εργαζομένους.

Καθώς η εμφάνιση μιας ημικρανίας αναγκάζει ουσιαστικά τα άτομα να απέχουν από την εργασία τους, αυτά τελικά χάνουν ώρες που θα μπορούσαν να είναι παραγωγικοί. Το γεγονός αυτό δημιουργεί παράλληλα άσχημα συναισθήματα, όπως απογοήτευση, άγχος και απαισιοδοξία.

Είναι προφανές ότι η ημικρανία περιορίζει τις δεξιότητες ενός ατόμου, όπως επίλυση προβλημάτων, ομιλία και οδήγηση. Βρέθηκε μια σημαντική σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε άλλη έρευνα, εκείνοι με τους πιο συχνούς πονοκεφάλους έχασαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες ώρες παραγωγικότητας εργασίας την εβδομάδα από εκείνους με τους λιγότερο συχνούς πονοκεφάλους (4,5 ώρες ανά εργαζόμενο έναντι 1,2 ωρών).

Η τεράστια και αυξανόμενη επιβάρυνση της υγείας που σχετίζεται με τους πονοκεφάλους της ημικρανίας, ιδιαίτερα σε άτομα στην πιο παραγωγική τους ηλικία, έχει οδηγήσει στην ημικρανία να αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι πονοκέφαλοι λόγω της ημικρανίας σχετίζονται με σημαντική λειτουργική βλάβη, μειωμένη ποιότητα ζωής που επηρεάζει την υγεία και την εμφάνιση διαφόρων ψυχιατρικών ασθενειών. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση προκαλεί συχνά ανικανότητα στα άτομα να λειτουργήσουν παραγωγικά. Εν προκειμένω, αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους.