ISTAMEX

0,00€
Άνευ ΦΠΑ: 0,00€
Ποσότητα:  

Φαρμακοτεχνική Μορφή / Περιεκτικότητα / Συσκευασία:

Σιρόπι, 2mg/5ml. Φιαλίδιο των 100ml.

Δισκία με χαραγή των 4mg. Κουτί των 20 δισκίων.

Δοσολογία:

Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών: 2 - 4mg, κάθε 6 - 8 ώρες.

Παιδιά 6 - 12 ετών: 2mg, κάθε 6 - 8 ώρες.

Παιδιά 2 - 6 ετών: 0.35mg/kg βάρος σώματος/24ωρο σε 4 ίσες δόσεις.

Χλωρφαιναμίνη Μηλεϊνική:

Για την εποχιακή και χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, την αγγειοκινητική ρινίτιδα και την αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Για τις ενοχλήσεις του κοινού κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας.

Για τη συμπτωματική αντιμετώπιση δερματικών εκδηλώσεων, κνίδωσης, αγγειοοιδήματος, δερμογραφισμού και νυγμάτων εντόμων.

Σημείωση:

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης

ISTAMEX

(Chlorphenamine Maleate)

 

 

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

 

 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

 

 

 

 

 

 

 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ

ISTAMEX

 

1.2 ΣΥΝΘΕΣΗ

Δραστική ουσία:      

Chlorphenamine Maleate

Έκδοχα:                    

Δισκία: Lactose Monohydrate, Starch (Maize), Acacia, Magnesium stearate.

Σιρόπι: Sucrose, Methylparaben E 218, Propylparaben E 216, Glycerol, Ethanol, Cherry Essence, Ponceau 4R Ε 124, Water Purified.

 

1.3 ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

-  Δισκία

-  Σιρόπι

 

1.4 ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Δισκία: Κάθε δισκίο περιέχει 4 mg  chlorphenamine maleate.

Σιρόπι: 5 ml σιροπιού περιέχουν 2 mg  chlorphenamine maleate.

 

1.5 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Δισκία: Κουτί που περιέχει blister με 20 δισκία λευκού χρώματος, διαμέτρου 8mm, με εγκοπή

(2 blisters x 10 δισκία).

Σιρόπι: Κουτί που περιέχει φιαλίδιο των 100ml με ελαφρώς ροζ, διαυγές διάλυμα.

 

1.6 ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντιισταμινικό για συστηματική χρήση.

 

1.7 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ

ADELCO -  ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΦΩΝ Ε. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Α.Ε.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 37 - 183 46 ΜΟΣΧΑΤΟ – ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 4819 311-4,  FAX: 210 4816 790

 

2.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ

 

2.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η chlorphenamine είναι αντιισταμινικό της ομάδας των αλκυλαμινών. Η δράση της είναι αποτέλεσμα της κατάληψης των Η1 υποδοχέων της ισταμίνης. Έχει ήπια αντιχολινεργική και κατευναστική δράση ενώ στερείται αντιεμετικής. Απορροφάται εύκολα και γρήγορα από το γαστρεντερικό σωλήνα. Η δράση της εμφανίζεται εντός 20 έως 60 λεπτών και διαρκεί περίπου 4 ώρες. Μεταβολίζεται στο ήπαρ και οι μεταβολίτες της αποβάλλονται από τα ούρα.

Τα αντιισταμινικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται για πρόληψη παρά για την θεραπεία των αλλεργικών εκδηλώσεων. Χρήση αντιισταμινικών για αύξηση της όρεξης δεν συνιστάται.

 

 1. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το ISTAMEX ενδείκνυται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα εποχιακής και χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας, αγγειοκινητικής ρινίτιδας και αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, καθώς και των ενοχλήσεων του κοινού κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας. Επίσης, ενδείκνυται για τη συμπτωματική αντιμετώπιση δερματικών εκδηλώσεων, κνίδωσης, αγγειοοιδήματος, δερμογραφισμού και νυγμάτων εντόμων.

 

 

 1. ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η χρήση του ISTAMEX αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στις αλκυλαμίνες, σε νεογέννητα και πρόωρα νεογνά και σε θηλάζουσες μητέρες. Επίσης, σε ασθενείς που παίρνουν αναστολείς της ΜΑΟ ή πάσχουν από γλαύκωμα κλειστής γωνίας, στένωση του πυλωρού ή του δωδεκαδακτύλου, συμπτωματική υπερτροφία προστάτου ή απόφραξη του ουρηθρικού στομίου, κρίση άσθματος.

 

2.4 ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

 

2.4.1 Γενικά

Η chlorphenamine maleate πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα, εμφύσημα ή χρόνια πνευμονική πάθηση. Επίσης, να χορηγείται με προσοχή και σε μειωμένες δόσεις στα παιδιά και στους υπερήλικες. Η χρήση της να αποφεύγεται όταν υπάρχουν συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό ή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, υπερθυρεοειδισμός, καρδιαγγειακή νόσος ή αρτηριακή υπέρταση. Τονίζεται ο κίνδυνος από την μειωμένη αντιδραστικότητα σε άτομα που οδηγούν οχήματα ή χειρίζονται μηχανές.

 

2.4.2 Ηλικιωμένοι

Η chlorphenamine maleate πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα, εμφύσημα ή χρόνια πνευμονική πάθηση.

 

2.4.3 Κύηση

Η ασφάλεια της chlorphenamine maleate κατά την κύηση δεν είναι βέβαιη.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μελέτες αναφορικά με την πρόκληση βλαβών ή καρκινογένεσης στο έμβρυο, η χορήγηση του ISTAMEX κατά την διάρκεια της κύησης δεν συνιστάται παρά μόνο σε περιπτώσεις απολύτου ανάγκης.

 

2.4.4 Γαλουχία

Επειδή υπάρχει η δυνατότητα απέκκρισης της chlorphenamine maleate στο μητρικό γάλα καθώς επίσης και δυνατότητα σοβαρής επίδρασης των αντιισταμινικών στο βρέφος, η χορήγηση του ISTAMEX κατά την διάρκεια της γαλουχίας και οι παρενέργειες στο βρέφος που θηλάζει θα πρέπει να συγκριθούν με το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα στη θηλάζουσα μητέρα.

 

2.4.5 Παιδιά

Η χορήγηση του ISTAMEX στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει παράδοξες αντιδράσεις υπερδιέγερσης.

 

2.4.6 Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων

Τα αντιισταμινικά επηρεάζουν τις φυσικές και πνευματικές ικανότητες του ατόμου και τον χρόνο αντίδρασης στο εξωτερικό ερέθισμα.

Η χορήγησή τους κατά τον χειρισμό μηχανημάτων ή κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να δίνονται μόνο με απόλυτο έλεγχο της δόσης και της επίδρασης στο άτομο.

 

2.4.7 Ειδικές προειδοποιήσεις για τα έκδοχα

Δισκία: Τα δισκία ISTAMEX περιέχουν μονοϋδρική λακτόζη. Αν ο γιατρός σας σας έχει πει ότι έχετε δυσανεξία σε μερικά σάκχαρα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το φαρμακευτικό προϊόν.

Σιρόπι:  Το σιρόπι ISTAMEX περιέχει ζάχαρη. Αν ο γιατρός σας σας έχει πει ότι έχετε δυσανεξία σε μερικά σάκχαρα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε το φαρμακευτικό προϊόν.

Eπίσης, περιέχει Methylparaben και Propylparaben και γι αυτό μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις (πιθανώς καθυστερημένα).

Το ISTAMEX σιρόπι περιέχει 8,4% vol οινόπνευμα, δηλαδή 350mg ανά δόση (5ml) ισοδύναμο με 8,75 ml μπίρα ή 3,5ml κρασί ανά δόση. Είναι επιβλαβές γι αυτούς που υποφέρουν από αλκοολισμό. Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες, παιδιά και υψηλού κινδύνου ομάδες όπως ασθενείς με ασθένεια ήπατος ή επιληψία.

Τέλος, περιέχει Ponceau 4R Ε124 και επομένως μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

2.5 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Ή ΟΥΣΙΕΣ

Η κατασταλτική ενέργεια της  chlorphenamine maleate αυξάνεται με την σύγχρονη λήψη οινοπνεύματος ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ. Αυξάνει τη δραστικότητα της επινεφρίνης. Η αντιχολινεργική δράση της αυξάνεται από τους αναστολείς της ΜΑΟ και τα αντιχολινεργικά.

 

 

2.6 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Το ISTAMEX χορηγείται από το στόμα.

Ενήλικες και παιδιά πάνω από 12 ετών: 2-4mg κάθε 6-8 ώρες. (Δισκία: 1 δισκίο 3 – 4 φορές την ημέρα. Σιρόπι: 1 κουταλάκι του γλυκού 3 – 4 φορές την ημέρα). Μέγιστη δόση 24mg το 24ωρο.

Παιδιά 6 -12 ετών: 2mg κάθε 6-8 ώρες. Να μη δίνονται πάνω από 12mg το 24ωρο (Σιρόπι: 1 κουταλάκι του γλυκού 3 – 4 φορές την ημέρα).

Παιδιά 2-6 ετών: 0,35mg/kg το 24ωρο διαιρεμένα σε τέσσερις ίσες δόσεις (Σιρόπι: ½  κουταλάκι του γλυκού

3 – 4 φορές την ημέρα). Μέγιστη δόση 6mg το 24ωρο.

 

2.7 ΥΠΕΡΔΟΣΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οξεία υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αρρυθμίες, πτώση της αρτηριακής πίεσης και σπασμούς. Η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας είναι συμπτωματική των επιμέρους κλινικών επιπλοκών.

Τηλ. Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777

 

2.8 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΕΙΨΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΣΗ

Στις περιπτώσεις που παραλείψετε να πάρετε κάποια δόση συνιστάται να πάρετε τη συγκεκριμένη δόση όσο το δυνατόν συντομότερα μπορέσετε και να εξακολουθήσετε να παίρνετε το φάρμακο στα τακτά χρονικά διαστήματα όπως όρισε ο θεράπων Ιατρός.

 

2.9 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της chlorphenamine maleate είναι κυρίως συνάρτηση των δύο βασικών ιδιοτήτων των αντιισταμινικών:

α) της κατασταλτικής τους δράσης στο ΚΝΣ

β) της αντιχολινεργικής τους δράσης.

 Έτσι, οι συνηθέστερα παρατηρούμενες είναι υπνηλία, ζάλη, διαταραχές του συγχρονισμού των κινήσεων, επιγαστρική δυσφορία και αύξηση της γλοιότητας των βρογχικών εκκρίσεων. Εκτός από τις παραπάνω, σπανιότερα ή και σπανιότατα, έχουν αναφερθεί:

Από το ΚΝΣ: αίσθημα κόπωσης, τρόμος, παραισθήσεις, σύγχυση, παράδοξη διέγερση με αϋπνία, ευφορία και ευερεθιστότητα (ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα), θάμβος οράσεως, διπλωπία, εμβοές, ίλιγγος, σπασμοί.

Από το πεπτικό σύστημα: ανορεξία ή αντίθετα, αύξηση της όρεξης, ναυτία, εμετοί, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Από το κυκλοφορικό σύστημα: υπόταση (ιδιαίτερα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση), ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές.

Από το ουροποιογεννητικό σύστημα: συχνουρία, δυσουρία ή και επίσχεση ούρων, διαταραχές της εμμήνου ρήσεως ή και της γενετήσιας δραστηριότητας μέχρι και ανικανότητα.

Από το αίμα: αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία, λευκοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία, πανκυτοπενία.

Επίσης αναφέρονται ξηρότητα των ανώτερων αναπνευστικών οδών, κνίδωση, εξανθήματα, αναφυλακτικές αντιδράσεις (ιδιαίτερα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση) και φωτοευαισθησία, κυρίως σε τοπική εφαρμογή.

 

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών

Εάν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό ή τον/την νοσοκόμο σας. Αυτό ισχύει και για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που δεν αναφέρεται στο παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες απευθείας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Mεσογείων 284, GR-15562 Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: + 30 21 32040380/337, Φαξ: + 30 21 06549585,Ιστότοπος: http://www.eof.gr). Μέσω της αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών μπορείτε να βοηθήσετε στη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του παρόντος φαρμάκου.

 

2.10 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Αναγράφεται στην εξωτερική και εσωτερική συσκευασία. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μη το χρησιμοποιήσετε.

 

2.11 ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Φυλάσσεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25οC, σε σκοτεινό και ξηρό χώρο, μακριά από παιδιά.

 

2.12 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΟΔΗΓΙΩΝ

10/2013

 

 

 

3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 • Το φάρμακο αυτό το έγραψε ο γιατρός σας μόνο για το συγκεκριμένο ιατρικό σας πρόβλημα. Δεν πρέπει να το δίνετε σε άλλα άτομα ή να το χρησιμοποιείτε για κάποια άλλη πάθηση, χωρίς προηγουμένως να έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας.
 • Εάν κατά τη διάρκεια της θεραπείας εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα με το φάρμακο, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
 • Εάν έχετε οποιαδήποτε ερωτηματικά γύρω από τις πληροφορίες που αφορούν το φάρμακο που λαμβάνετε ή χρειάζεστε καλύτερη ενημέρωση για το ιατρικό σας πρόβλημα, μη διστάσετε να ζητήσετε τις πληροφορίες αυτές από το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας.
 • Για να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές το φάρμακο που σας χορηγήθηκε θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.
 • Για την ασφάλεια και την υγεία σας είναι απαραίτητο να διαβάσετε με προσοχή κάθε πληροφορία που αφορά το φάρμακο που σας χορηγήθηκε.
 • Μη διατηρείτε τα φάρμακα σε ερμάρια του λουτρού, διότι η ζέστη και η υγρασία μπορεί να τα αλλοιώσουν και να τα καταστήσουν επιβλαβή για την υγεία σας.
 • Μην κρατάτε φάρμακα που δεν τα χρειάζεστε ή που έχουν ήδη λήξει.
 • Για μεγαλύτερη ασφάλεια κρατάτε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά.

 

 

4. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Το φάρμακο αυτό χορηγείται με  ιατρική συνταγή.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

adelco

 

ADELCO - ΧΡΩΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΑΦΩΝ Ε. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Α.Ε.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 37, - 183 46 ΜΟΣΧΑΤΟ - ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 4819311 - 4    FAX: 210 4816790

 

 

 

 

 

0221-0617